Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /hsphere/local/home/guenther/lillaspannefalla.se/_php/mysql.php on line 5
Får - Lilla Spännefalla
Lilla Spännefalla

Får

Våra allra första får köpte vi år 2007. Det började då med två gutetackor och en ryatacka (som vi fick med på köpet eftersom hon var så liten och inte skulle gett någon vidare avkastning). Tanken med dessa tre, var att de skulle gå här i hagen bakom huset och beta och göra det snyggt. Dock tyckte vi inte det hända så mycket (gräset växte fortare än de hann att beta av) så några månder senare köpte vi ytterliggare 5 st. Så här har det sedan fortsatt och nu, tre år senare har vi ca 70 tackor och 3 avelsbaggar. Det är framförallt får av rasen texel, men även lite korsningsdjur rya/suffolk samt ett tiotal gutetackor.

Avelsbaggarna är av raserna texel, suffolk samt gute.
 

Våra avelsmål

Vi avlar på tackor som förutom bra exteriör och hög fruktsamhet även har bra modersegenskaper och god mjölkproduktion.
Målet är att få fram tack- och bagglamm med bra muskeldjup och låg fettansättning. Ett lugnt och stadigt temperament är också av stort värde.

När det gäller gutefåren som vi även är genbank för, gäller det att inte ha några ensidiga avelsurval efter speciell färg eller ökad produktion. Vidare används inte djur i avel om de har missbildningar, är aggressiva, inte kan ta hand om sina ungar eller misstänks ha inkorsning av annan ras. Djuren ska vara friska, klara av att föda upp sina ungar och vara hanterliga att handskas med.

Besättningen är Maedi Visna-fri och ansluten till Fårkontrollen.

Texel rasbeskrivning

Texel är ursprungligen en holländsk ras med mycket bra köttegenskaper och högt slaktutbyte. Rasen har god köttighet, kombinerat med låg och sen fettansättning.

Texel är lämplig att använda som faderras i olika korsningsbesättningar för att höja slaktutbytet.

Svensk Texel är ett medelstort vitt får utan ull på huvudet och benen. Kroppen är muskulös och mule och klövar är svarta. Det är ett lugnt och tillitsfullt får som är lätt att hantera både på stall och bete.
Vi har idag cirka 40 texeltackor och 1 avelsbagge.

Gutefår

Rasen gutefår är en ursprunglig svenskt lantras som funnits på Gotland i årtusenden. Fynd har gjorts som visar att dagens gutefår ser ungefär likadant ut som vikingatidens får. Både baggar och tackor har 2 välutvecklade, böjda, horn (vilka gör att många tror att det är getter). Ullens färg varierar i mest grå nyanser, men även svart och vitt kan förekomma. På 1940-talet fanns endast ett drygt dussin gutefår kvar och ett bevarandearbete påbörjades. 1977 bildades Föreningen Gutefåret och arbetet kom igång ordentligt.

Våra allra första får var två gutetackor som vi då hade som gräsklippare. Den ena hade varit ett flasklamm och hete Norna och hon var naturligtvis väldigt tam och trevlig. Därefter fick vi naturligtvis mersmak på denna fina ras och i år har vi 9 gutetackor och 1 bagge. Förrutom deras trevliga lynne är de även väldigt goda mödrar till sina lamm.


Är ni intresserad av gutefår, tveka inte att ringa, besökare är alltid välkomna!

Suffolk – en engelsk ras

Suffolk kommer från England och är känd sedan 1810. Rasen har uppkommit genom korsning mellan Norfolk Horntackor och Southdownbaggar. Då hette de Southdown Norfolks och kallades lokalt för ”Black faces”. Suffolk blev snabbt populär i större delen av världen tack vare sina goda köttegenskaper. Suffolk anses som mycket tålig i alla klimat.

Rasen är vit med glänsande svart huvud, svarta ben och en lång ullig svans. Öronen är typiska stora och hängande med uppböjd spets. Baggen väger upp till 150 kg och tackan mellan 75-110 kg.

Suffolk är mycket eftertraktad som faderras. Lammen är snabbväxande och ger en utmärkt slaktkropp. Utmärkande är dess förmåga att ge höga slaktvikter utan fett. Suffolk har högt näringsbehov och är därför ej lämpliga på magra naturbeten.

Vi har använt en suffolkbagge till våra korsningstackor (den senaste ser ni på bilden här brevid) de senaste åren, och är väldigt nöjda med resultatet.

 

Är ni intresserade av får, tveka inte att ringa, besökare är alltid välkomna!