Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /hsphere/local/home/guenther/lillaspannefalla.se/_php/mysql.php on line 5
Linderödssvin - Lilla Spännefalla
Lilla Spännefalla

Linderödssvin

Våra allra första Linderödssvin köpte vi år 2004. Det var då 2 st gyltor och för att få kultingar körde vi dem till en galt för betäckning. När vi sedan provat på det här med grisar ett tag, blev galten vi låtit betäcka med till salu, så då köpte vi honom också.
Vi är nu genbank för linderödssvin och med det menas att vi verkar för att bevara linderödssvinet som en oförädlad lantras genom en sund och naturlig svinkötsel.
 

Våra avelsmål

Linderödssvinen skall hålla rena från inkorsning av andra raser. Viktigt är också att vi inte har några ensidiga avels urval efter speciell färg eller ökad produktion. Djur används inte i avel om de har missbildningar, är aggressiva, inte kan ta hand om sina ungar eller misstänks ha inkorsning av annan ras. Djuren ska vara friska, klara av att föda upp sina ungar och vara hanterliga att handskas med.
 

Lite Historia

Förr i tiden fanns två urskiljbara typer av lantrassvin i landet. Dels skogssvinet / ollonsvinet, dels hussvinet/hosvinet. Den förra typen förekom mest i skogstrakter i södra Sverige, där en viss inblandning av vildsvin säkert skett under århundradens lopp. Linderödssvinet liknar mest hussvinet men har skogssvinets färgvariation. Linderödssvinen tillvaratogs 1952 på Skånes Djurpark. Några brokiga grisar av den gamla typen fanns kvar i Linderöd. De togs till djurparken. Sedan dess har denna stam funnits där. Förutom djuren i Skånes Djurpark som från början kom från Linderödsåsen, hittades ett djur med ursprung från Hallandsåsen. Dessa djur blev grunden till dagens genbank.